Home Corona China stopt import varkensvlees 4 NL bedrijven • Minder dan 200 covidpatiënten in ziekenhuizen

China stopt import varkensvlees 4 NL bedrijven • Minder dan 200 covidpatiënten in ziekenhuizen

GGD: aantal coronatesten blijft op hetzelfde niveauBron: NOS.nl | 2020-06-29 15:18:07 |

Opiniepeiler Maurice de Hond en viroloog Ab Osterhaus hebben in een debat op BNR Nieuwsradio hun veelal bekende standpunten over het coronavirus uitgewisseld. Het gesprek in het programma Ask me Anything was op verzoek van Maurice de Hond, die zich niet gehoord voelt door het RIVM en het kabinet. In zijn blog schreef hij vrijdag dat hij blij was dat Osterhaus met hem in gesprek wilde.

Osterhaus noemde de situatie wereldwijd “belabberd”. Met name over het hoge aantal coronabesmettingen in Noord- en Zuid-Amerika maakt hij zich zorgen.

De Hond vindt het “fascinerend” dat het coronavirus het patroon van een influenzavirus volgt. “Daarom is het in de zomer niet hier.” Hij ziet ook verband met het veelvuldig gebruik van airco’s in het zuiden van de VS. Die patronen worden volgens hem niet herkend.

Volgens hem moet nu begonnen worden met het coronaproof maken van ventilatiesystemen. De Hond herhaalde zijn oproep tot een ‘Deltaplan ventilatie’. Ook de verspreiding in slachthuizen kwam ter sprake. De temperatuur is daar volgens beide heren ideaal voor het virus. Ook laat de ventilatie te wensen over.

Osterhaus denkt dat de kans op een tweede coronagolf vooral groot is als mensen zich niet aan de gedragsregels houden. Hij wijst op het verschil in de aanpak tussen Denemarken, waar een vroege lockdown heeft gewerkt, en Zweden, dat veel minder maatregelen nam en waar vijf keer zoveel doden zijn gevallen. Osterhaus hamert op het belang van het bronnen- en contactonderzoek.

Leave a Reply

Your email address will not be published.