Home Corona Corona-app in het ene land een succes, in het ander een fiasco

Corona-app in het ene land een succes, in het ander een fiasco

Corona-app in het ene land een succes, in het ander een fiascoBron: NOS.nl | 2020-06-29 19:02:00 |

Het kabinet wil half juli besluiten over de landelijke invoering van een app die het aantal coronabesmettingen in je omgeving bijhoudt. Zulke apps bestaan al in andere landen, waaronder Duitsland. Daar is de app in twee weken tijd zo’n 14 miljoen keer gedownload en – afgezien van wat kinderziektes – een succes te noemen.

Vooraf hadden veel Duitsers zorgen over privacy. “Een vroegere versie waarbij er data centraal opgeslagen zou worden, werd om privacyredenen afgewezen”, zegt correspondent Judith van de Hulsbeek. “De nieuwe app maakt codes aan die niet naar een persoon of locatie te herleiden zijn en gegevens worden alleen lokaal op je telefoon opgeslagen.”

Privacy

Dat er bij de ontwikkeling van de app zoveel nadruk is gelegd op privacy, is volgens van de Hulsbeek de reden van het succes. “Duitsers zijn een notoir privacyliefhebbend volk. Als zelfs de critici hier hun bezwaren tegen de app laten varen, dan wil dat wel wat zeggen over de veiligheid ervan.” Uit een enquête van de publieke zender ARD blijkt dat zo’n 42 procent van de Duitsers van plan is de app te gebruiken.

Door de strenge privacyregels kun je niet zien hoeveel mensen zich al ziek hebben gemeld op de app, maar de broncode van de app is openbaar en daaruit zijn de anonieme codes wel af te lezen. “Een aantal Duitse techjournalisten heeft daaruit afgeleid dat er inmiddels tientallen mensen bericht hebben gekregen dat ze risico hebben gelopen”, vertelt Van de Hulsbeek.

Leave a Reply

Your email address will not be published.